Politik og poesi med Birgitte Vedersø

Hjertet brænder for det almene gymnasium og det at gøre en forskel for unge. Men der er flere sider af Danske Gymnasiers nye formand, Birgitte Vedersø.

Der er først og fremmest én ting, som tænder Danske Gymnasiers nye formand, Birgitte Vedersø, og det er jobbet som rektor.

– Det er en utrolig gave med et job, som er så indlysende meningsfyldt, fordi vi er til for de unge. Det skal hele tiden være vores opgave at have de unges tarv for øje – altså, hvordan de bedst muligt får en uddannelse, som passer til deres behov, siger hun. Den nye formand har allerede været ude og markere sig politisk ovenpå formandsvalget, men der er andre sider af Birgitte Vedersø – og dem får du et indblik i her i poesibogen.

Poesibogen

Det bedste, en elev har sagt til dig?

– Det bedste er, når de roser mig for at sige ja. Når eleverne siger, at det er fedt at gå på en skole, hvor skolen siger ja, når de har en ide. Så er det nemlig også lykkedes at få eleverne til at tage et initiativ, som vi viser dem tillid til, at de sagtens kan klare. Og så har min elevrådsformand i dag tweetet et tillykke til verdens bedste rektor – det bliver man da kun glad for.

Hvad taler du for tiden mest om med dine medarbejdere?

– Om samarbejde og videndeling og så taler vi om at have det sjovt. Vi skal nemlig til at lave en julevideo, som er en julegave til eleverne, og det taler vi også om lige nu.

Den største fejl, du som rektor har lavet?

– Det er, når jeg er for hurtig på aftrækkeren og kommer til at svare lidt for hurtigt og lidt for skråsikkert overfor personalet.

Den bedste beslutning, du som rektor har truffet?

– Det var at søge den udfordring, det var at bygge en ny skole op og dermed søge til Gefion – selvom jeg var meget glad for at være i Sønderborg.

Personer i uddannelsessektoren, der gør det godt?

– Rektorer og lærere i det almene gymnasium og ildsjæle af alle slags, f.eks. Nynne Afzelius, der er talentchef hos Astra og en ildsjæl og blændende formidler til unge.

Hvem i hele verden vil du allerhelst møde?

– Barack Obama.

Din yndlingsbog?

– Jeg er jo litteraturmenneske, og der er derfor mange. Men et bud er Johannes V. Jensens ”Digte 1906”.

Din yndlingsfilm?

– La vita e bella af Roberto Benigni. (Livet er smukt)

Hvad holder du af at lave, når du holder fri?

– Jeg holder af at have gæster, lave mad, bage og være i sommerhus med min familie.

Hvortil går din næste ferie?

Den går nok til Italien – igen, igen.

Har du et motto?

-Det må så blive Michelle Obamas “When they go low, we go high”.

Hvilke medier følger du?

– Politiken, Berlingske, Altinget, Weekendavisen og så er jeg i øvrigt aktiv på sociale medier. Mest Twitter.

Hvad er din yndlingsdrik?

– Champagne.

Favoritkøkkenudstyr?

– Jeg elsker min Kitchen Aid-yndlingsblender.

Din yndlingsret?

– Hvis det er økologisk og grønt og af høj kvalitet, så er det godt. Når bare der ikke er fennikel i.

Hvad har du senest anskaffet dig?

– Kalendergaver til mine børn.

Og lidt bonusoplysninger om Birgitte Vedersø:

Alder: 52

Uddannelse: Cand. mag. i dansk og italiensk

Familie: Gift og har tre børn (og ja. De har alle tre gået i det almene gymnasium)

Foto: Hung Tien Vu

/fgb